Tema: Angst og stress

Gode råd til dig, der kæmper med tvangstanker og tvangshandlinger

Tvangstanker og tvangshandlinger kommer i forskellige grader. For nogle fylder de blot en smule. For andre fylder det hele deres liv. Heldigvis findes der flere steder, hvor du kan få støtte og hjælp.
Sidst opdateret 24. maj 2018

Kæmper du med tvangstanker og tvangshandlinger? Du skal vide, at du langt fra er alene. Cirka 2 % af alle danskere har sygdommen OCD.

OCD kan vise sig på mange måder. Det kan fx være, at du skal sige en bestemt remse for dig selv, inden du stiger på bussen. Eller at du skal binde dine snørebånd fem gange, fordi du ellers frygter at blive ramt af ulykker. 

Heldigvis findes der gode behandlingsmuligheder. Vi har herunder samlet en liste med fem steder, hvor du kan få støtte og hjælp. Og så får du også en liste med gode råd til, hvad du selv kan gøre for at forebygge og håndtere tvangstanker og tvangshandlinger.

Tvangstanker og tvangshandlinger: 5 steder du kan få hjælp 

Det er vigtigt, at du søger hjælp, hvis du har mistanke om at have OCD. Jo før du får hjælp, jo lettere er sygdommen at behandle.

1. Tal med dine forældre eller andre tæt på dig om, hvordan du har det 
Et godt sted at starte er at tale med dine forældre, om hvordan du har det, så de kan støtte dig og hjælpe dig med at finde ud af, hvad du har brug for. Synes du, at det er svært at tage hul på snakken? Tjek også vores guide til at tale med forældre om svære ting.

2. Få hjælp på din skole eller uddannelsessted 
På de fleste skoler og uddannelsessteder findes der folk, som du kan tale med, hvis du har det skidt. De har tavshedspligt, så der er ikke andre, der får noget at vide, uden at du siger OK. Læs mere om det i artiklen få hjælp på din skole eller uddannelsessted.

Få hjælp til OCD på din skole eller uddannelsesinstitution

3. Ring til OCD-foreningens telefonrådgivning
Hos OCD-foreningen sidder frivillige klar til at svare på dine spørgsmål og give dig gode råd. Telefonen er åben alle hverdage. OCD-foreningen har også mange andre gode tilbud, så det er et godt sted at kende.

4. Tal med din læge
Din egen læge står klar til at hjælpe dig og kan afklare, om du har OCD. Har du brug for det, kan lægen vise dig vej til mere hjælp. Synes du, som mange andre unge, at det er lidt svært at gå til lægen? Tjek også artiklen alt du skal vide om at gå til lægen, når du har det svært.

Få hjælp til OCD hos din læge

5. Få hjælp af en psykolog
OCD behandles typisk sammen med en psykolog. Her får du værktøjer, der hjælper dig med at håndtere og skrue ned for dine tvangstanker og tvangshandlinger. Hvis du er i tvivl om, hvordan du kommer til at tale med en psykolog, og hvordan det foregår, så læs også artiklen: Sådan kommer du til at tale med en psykolog.

Amanda, 18 år.
”Mindfulness og kognitiv terapi har hjulpet mig enormt meget. Metoderne mindsker mine tvangstanker, og når tankerne alligevel dukker op, har jeg nogle forskellige øvelser, som gør, jeg ikke bliver revet af sted med tankerne,”

Gode råd til at forebygge og håndtere OCD 

1. Øv dig i at genkende tvangstanker som tanker
Hvert øjeblik suser tanker gennem dit hoved. Sådan er det for alle. Forskere har regnet sig frem til, at vi har 60.000 tanker i døgnet. Hver dag. 

Nogle tanker hjælper dig, men mange er ren støj. 

Det lumske er, at vi let vænner os så meget til vores tanker, at vi begynder at tro på dem. Vi tror, at tankerne er virkelighed. Men stopper du op og tænker efter, så bliver det tydeligt, at tanker bare er tanker. Du kan gøre dig alverdens forestillinger inde i dit hoved, men det er langt fra sikkert, at de bliver til virkelighed. 

Det er vigtigt at huske – ikke mindst, hvis du lider af OCD og måske har skræmmende tanker om at komme til gøre skade på dig selv eller andre.

2. Øv dig i at opdage dine tvangstanker
Første skridt til at håndtere tvangstanker er at lægge mærke til dem, når de dukker op. Se om du kan finde mønstre i, hvornår det sker.

Er det fx særlig slemt, når du føler dig stresset eller har andre belastninger i dit liv.

Gode råd til at forebygge og håndtere OCD; opdage dårlige tanker

3. Øv dig i at lade tvangshandlingerne være
Tvangstanker kan være meget skræmmende. Du tænker måske, at forfærdelige ting sker, hvis du ikke gør noget helt bestemt. Når du opdager en tvangstanke, så prøv at lade tvangshandlingen være. Mind dig selv om, at du ikke behøver ikke handle på dine tanker. Det kan være virkelig svært, men prøv så godt du kan. Tvangshandlinger har det med at fodre dine tvangstanker, så der kommer flere. Derfor er det godt, hvis du prøver at undgå nogle af dine tvangshandlinger. 

4. Øv dig i at finde ro med mindfulness-øvelser
Mindfulness er teknik, hvor man øver sig i at være til stede i nuet uden at blive revet med af tanker.

Vi har lavet en guide, der hjælper dig i gang med mindfulness på en let måde

Gode råd til at forebygge og håndtere OCD; find ro i mindfulness-øvelser

5. Øv dig i at holde pauser
Stress og andre belastninger danner stoffer i din hjerne, der starter stenalderhjernens kamp-flugt system. Det vil sige, at når du er stresset, så er kroppen i alarmberedskab. Derfor skal du give dig selv pauser. Det kan være motion, tid til at være sammen med andre eller en aften på sofaen. Det handler om at gøre det, som du godt kan lide. Det der gør dig glad. Her får du 6 idéer til at holde pauser

Få mere viden om OCD

Viden om OCD er en god måde at minde dig selv om, at tankerne kun er tanker. At de følelser og tanker, der rumsterer inde i dit hoved, ikke er virkelighed. Det hjælper dig til at lade være med at handle på dine tanker.

I artiklen Værd at vide om OCD kan du læse meget mere om tvangstanker og tvangshandlinger.

Del
Facebook Twitter Mail SMS

Var artiklen nyttig for dig?

Op
Ned

Tak for din feedback

Fortæl gerne, hvorfor du pegede tommeltotten op eller ned.

Mange tak

Vi sætter stor pris på dit input.

Brevkassen

Få råd fra en Mindhelper

Profilbillede
Cecilie Juul Hinze
Psykolog
Profilbillede
Camilla Vestergaard Havsteen
Psykologistuderende
Profilbillede
Thomas Stensgaard Skare
Psykologistuderende
Skriv til brevkassen
Brevkassen
Se flere spørgsmål