Føler du dig af og til presset til at gøre ting, som du ikke har lyst til? Ting, som føles forkerte – og som måske strider imod dine værdier? Gruppepres er en meget stærk kraft, der pirker til din frygt for at ryge ud af gruppen. Få 5 gode råd til, hvordan du modstår gruppepresset.

Kender du ‘Palle alene i verden?’ Hvorfor er dén historie så uhyggelig?

Fordi den rammer en frygt dybt i os – frygten for at stå helt alene i verden.
Og dét er præcis den samme frygt, der er motoren i gruppepres: Du frygter at ryge ud af gruppen, ud i kulden – og det kan få dig til at gøre ting, du virkeligt kommer til at fortryde.

Hvad gør du? Hvad stiller du op, hvis du gerne vil være bedre til at modstå presset fra de andre?

Du er et menneske og vil gerne være med

Først vil vi lige slå fast med syvtommersøm, at det her altså ikke handler om, at du er et svagt menneske, en medløber eller en kujon. Du er i bund og grund bare et menneske. Med helt almindelige menneskelige instinkter. Og et af de instinkter er, at vi helst vil være med i flokken. Her er der lunest og tryggest.

Ergo er der ikke noget at skamme sig over. Giv i stedet dig selv et klap på skulderen for, at du handler og læser med her.

5 gode råd til at modstå gruppepres

1. Sig nej og få (selv)respekt

Det er nemt nok for os at sige, at du bare skal sige nej. For dig ser det sikkert ikke helt så enkelt ud. Men det giver altså helt klart både respekt – og selvrespekt! – på den lange bane, hvis du tør være dig selv. Hvis du tør stå fast på dine egne værdier og behov.

Så sig nej! Lad være med at give efter for presset. Selvfølgelig kræver det mod af dig at sige din mening og turde være dig selv. Men du ender helt sikkert med at blive tilfreds med det. Samtidig baner du måske vejen for andre i gruppen, der ikke i første omgang havde modet til at sige fra.

2. Lyt til dig selv

Kender du det, at du ligesom kan mærke, når noget føles rigtigt og forkert? Prøv at lytte til din indre stemme, til din samvittighed. Måske er det, som din samvittighed foreslår dig at gøre i situationen, ikke det nemmeste. Måske er det tværtimod det absolut sværeste. Men tro os: at lytte til dig selv og handle i overensstemmelse med din samvittighed er det rigtige at gøre. 

3. Sig til andre, at du føler dig presset

Find en, du stoler på – fx dine forældre, folk på skolen eller en helt tredje. Det er alt, alt for hårdt at gå rundt med problemerne mutters alene. Især hvis presset, du er udsat for, er stort. Få hjælp til, hvad du skal gøre – til hvordan du tackler situationen. Folk omkring dig vil helt sikkert gerne hjælpe.

4. Få hjælp på nettet

Tit har vi det med at køre lidt fast i vores eget perspektiv på tingene. Derfor er det nogle gange godt at vende ting med folk, der ikke kender dig. Fx i en brevkasse eller en chat på nettet. Måske kan personen på den anden side af skærmen se din situation fra andre vinkler. Måske kan de åbne dine øjne og give dig nogle ideer. Der er masser af steder, du kan skrive eller ringe til og få gode, konkrete råd. Skriv fx til Mindhelpers brevkasse – eller tjek vores side med hjælpetilbud

5. Overvej om tiden er inde til at finde nogle nye venner og fællesskaber

Du udvikler dig livet igennem, og det betyder, at du af og til vokser fra folk. Nogle gange endda også fra dem, der tidligere var dine bedste venner.
 
Det er selvfølgelig supersvært at forlade folk, som du har haft rigtigt meget sammen med. Men er jeres interesser og værdier gledet langt fra hinanden, så kan det være det rigtige at gøre.

Gruppepres har mange (klamme) ansigter

Gruppepres mærkes nogle gange meget direkte: Du skal gøre et eller andet bestemt for at være med i gruppen – sluge en snegl, elske at tale om fodbold eller modetøj, drikke en halv flaske vodka, stjæle en bil osv.

Andre gange ligger presset mere i det skjulte, mellem linjerne. Som en uudtalt forventning – som noget, ingen siger direkte. Alligevel kan du sagtens fornemme, at du stille og roligt glider ud i periferien af gruppen, hvis ikke du lever op til det usagte.

På samme måde er det nogen gange tydeligt, hvor og hvem gruppepresset kommer fra – fx en eller flere bestemte personer. Ligesom du måske får klar besked om sanktionerne, hvis du træder for langt udenfor: “Gør sådan… Ellers så…”
Andre gange ligger konsekvenserne i det skjulte – som en ætsende, ond gift: Du ved bare, at det går galt, hvis du ikke makker ret.

Typiske eksempler på gruppepres er, at gruppen:

  1. holder andre udenfor eller behandler dem dårligt
  2. presser hinanden til at drikke sig i hegnet, ryge smøger eller tage stoffer
  3. presser på i forhold til sex – fx med kærester, tilfældige partnere eller mht. at overskride grænser.

Derfor skal du sige fra

1. Du risikerer at komme til at gøre ting, du ikke kan stå inde for

Gruppepres er som sagt en meget stærk kraft. Den kan få folk til at gøre forfærdelige ting. Ting, som de virkelig fortryder bagefter. Ting, som de aldrig ville have gjort ellers. Kort sagt: Du risikerer at ende som en anden end den, du egentligt er… eller gerne vil være!

2. Det giver respekt, at du står ved dig selv

Selvfølgelig kan det være svært lige i øjeblikket. Ikke desto mindre indgyder det respekt, når du står ved dig selv og siger fra overfor ting, der føles forkerte. Lad dig inspirere af verdenshistorien. Den er fyldt med store personligheder, der trods masser af modstand har rejst sig og sagt “Hey, det her er forkert. Det vil jeg ikke være med til”.

Gandhi, Mandela og modstandsfolkene under 2. Verdenskrig… for bare at nævne nogle få. De stod fast og fulgte deres samvittighed – også selvom alt virkede håbløst.

3. Du hjælper andre ved at stå modigt frem og sige nej!

Når du tier stille og bare gør som de andre, er du med til at opretholde presset og tyranniet i gruppen. Det betyder, at alle fortsat føler sig presset til at opføre sig på en bestemt måde, som de måske egentlig ikke har lyst til. Fordi ingen stopper det og siger “Hallo, det her synes jeg egentlig overhovedet ikke er fedt!”. Gør det. Stop gruppepresset … også for de andres skyld!