Tema: Trist eller deprimeret

Værd at vide om depression

‘Pyyyh, hvor er jeg deprimeret … Det her er mega deprimerende!’ Kender du den slags tanker eller udtalelser? Rigtig mange siger, at de er deprimerede, fordi de er i dårligt humør. Der er imidlertid stor forskel på at være trist – og så have en regulær depression. Lær at kende forskel.
Sidst opdateret 4. september 2017

Du kan godt være nede …
Være i et forbandet dårligt humør!
Rigtig, rigtig ked af det.

Men det er ikke nødvendigvis – og ofte overhovedet ikke! – det samme som, at du har en depression. Alle mennesker føler sig triste af og til.
Nogle gange er du ked af det, fordi du har oplevet noget trist: Måske har kæresten slået op, eller du har mistet en ven, et familiemedlem, dit job, eller du har fået dårlige karakterer i skolen.

Du kan imidlertid også være i dårligt humør uden at vide hvorfor.
Det er helt normalt.
Det er simpelthen en del af livet at være i elendigt humør af og til!

Hvad vil det sige at have en depression?

Hvis man har en depression, er man ikke kun trist i længere tid. Man har også mistet interessen for og glæden ved ting, der ellers plejer at gøre en glad. Man har typisk problemer med at sove og koncentrere sig. Det kan også være svært at tage sig sammen til noget som helst, fordi man føler, at alt virker meningsløst, og man ikke har energi.

Det handler ikke om, at man er doven, men om, at en depression kan gøre det svært at fungere i hverdagen. Der kan være mange forskellige tegn på, at man er deprimeret. Og tegnene er forskellige fra person til person.

Hvis du vil vide mere om symptomerne, kan du læse om 8 typiske tegn i artiklen her.

Årsager til depression

Det er forskelligt fra person til person, hvad der udløser en depression. Man kender ikke den præcise årsag. Det ser ud til, at der kan være mange forklaringer.

En af dem er, at nogle mennesker er mere udsatte for at få en depression end andre. Det kan skyldes, at man er født mere sårbar, eller at man har oplevet nogle meget svære ting i livet, der har gjort en mere sårbar.

Når man er mere sårbar, kan svære omstændigheder nogle gange føre til depression. Måske er man blevet mobbet i det meste af skoletiden. Eller måske får man en depression, efter at ens forældre har været igennem en svær skilsmisse.

Det er ikke de ubehagelige oplevelser i sig selv, der fører til depression, men det handler mere om, hvor sårbar man er, og hvordan man håndtere det.

Vidste du?
Sangerinden Miley Cyrus, komikeren Casper Christensen og fodboldspilleren Nicklas Helenius har alle haft en depression.

Deprimeret? Få 7 råd til hvad du selv kan gøre ved din depression

Sådan kan depression behandles

Depression findes i forskellige grader. De fleste har en mildere form for depression, mens nogle få har det så svært, at de har brug for at blive indlagt til behandling.

Ofte tror man ikke, at man nogensinde vil komme op af det sorte hul, man er i, men der findes effektiv behandling mod depression. Derfor er det vigtigt at søge hjælp, hvis du har mistanke om, at du har en depression.

Vidste du?
85%
bliver raske eller får det væsentligt bedre inden for et halvt år, når de får den rigtige behandling.
Kilde: Sundhed.dk

Mistanke om depression? Find 5 steder du kan få hjælp

Læs også, hvordan det er at være deprimeret i interviewet med Charlotte

Del
Facebook Twitter Mail SMS

Var artiklen nyttig for dig?

Op
Ned

Tak for din feedback

Fortæl gerne, hvorfor du pegede tommeltotten op eller ned.

Mange tak

Vi sætter stor pris på dit input.

Brevkassen

Få råd fra en Mindhelper

Profilbillede
Cecilie Juul Hinze
Psykolog
Profilbillede
Camilla Vestergaard Havsteen
Psykologistuderende
Profilbillede
Thomas Stensgaard Skare
Psykologistuderende
Skriv til brevkassen
Brevkassen
Se flere spørgsmål