Guldfisk kan koncentrere sig i 9 sekunder ad gangen. Føler du nogle gange, at du får baghjul af den lille gyldne fisk? Læs med her og få råd til, hvordan du styrker din koncentrationsevne.

Opmærksomheden flakker, og du kan ikke huske et ord af det, du lige har læst.

Du føler, at du spilder tiden: “Hvad er der galt med mig?”

Sandsynligvis ikke det mindste.

Stort set alle har prøvet at sidde med en vigtig opgave og tænke: “Nu skal jeg dælme give den gas” og så ræser tankerne i alle retninger, og du kommer ikke ud af flækken.

Den gode nyhed er, at du kan gøre meget for at styrke din koncentrationsevne.

Måske er det bare nogle små praktiske ændringer, der skal til. Tjek listen herunder og få inspiration til, hvad du kan gøre.

11 tips til dig, der kæmper med lektierne

1. Lav en plan for, hvad du skal nå

Har du mange opgaver, så er det en god idé at skrive dem ned på en to-do-liste. Det giver overblik, og du slipper for at bruge krudt på at huske det hele.

Husk ikke at dynge flere opgaver på listen om dagen, end du kan nå. Og sørg for at holde fri, når du har sat sidste kryds på listen, så du kan lade op til næste dag.

2. Pas på tidsrøverne. “Jeg skal lige…”

Aftal med dig selv, at du læser koncentreret i for eksempel 30 minutter. Derefter holder du en pause, hvor du kan tjekke sociale medier eller svare på beskeder. Og lad være med at blande det hele sammen.

Du bliver langt mere effektiv, når du arbejder fokuseret i kortere periode. Og bagefter kan du med god samvittighed bruge 5-10 minutter på at tjekke telefonen.

3. Sæt telefonen på lydløs, og sluk for sociale medier

Det er svært at koncentrere sig, når telefonen bimler og Facebook lokker. Eksperimentér med, hvordan du kan skabe ro til lektierne. En mulighed er at sætte telefonen på lydløs, men du kan også gå hele vejen og lægge telefonen i andet rum.

For nogle fungerer det godt at installere et program på computeren eller telefonen, der i et tidsrum lukker for adgangen til eksempelvis Facebook og Instagram.

4. Find ud af, hvor du har lettest ved at koncentrere dig om lektierne

Måske er der for mange ting, der rykker i din opmærksomhed på dit værelse. Har du det sådan, så prøv at finde et andet læsested, hvor der er færre ting, der frister.

Det kan være et andet rum i huset. Eller måske har du lettest ved at koncentrere dig, når du sidder på biblioteket eller i et roligt hjørne på skolen.

Prøv dig frem og find ud af, hvor du har lettest ved at samle dig.

5. Husk at holde pauser

Eksperter mener, at vores hjerne ikke er bygget til at koncentrere sig længere end 20-30 minutter ad gangen. Husk derfor at holde pauser. 

Du bliver langt mere effektiv, når du arbejder fokuseret i en kortere periode. Helt konkret kan du prøve at arbejde efter det, man kalder Pomodoro-teknikken. Kort fortalt går teknikken ud på at arbejde 100%-koncentreret i 25 minutter. Derefter holder du en 5 minutters pause. Lyder det som noget for dig? Så kan du fx. bruge vores Pomodoro-video herunder. Du kan også downloade den helt gratis inde på vimeo.

Sådan bruger du Pomodoro teknikken:

  1. Første Pomodoro runde:

    Du skal arbejde koncentreret i 25 min. og derefter holde en 5 min. pause

  2. Anden Pomodoro runde:

    Du skal arbejde koncentreret i 25 min. og derefter holde en 5 min. pause

  3. Tredje Pomodoro runde:

    Du skal arbejde koncentreret i 25 min. og derefter holde en 5 min. pause

  4. Fjerde Pomodoro runde:

    Du skal arbejde koncentreret i 25 min. og derefter holde en 5 min. pause

  5. Hold en større pause:

    Sejt, du klarede dig igennem 4 runder med skarp koncentration. Nu må du holde en større pause på 20-30 min.

  6. Begynd forfra:

    Det er nu tid til at tage en omgang mere. Altså 4 x (25 min./5 min.) og så en stor pause.
    God arbejdslyst!

Læs mere om pauser i Derfor er pauser nødvendige! 6 idéer til dine perfekte pauser.

6. Sørg for at sove nok, så din hjerne fungerer

Hvis hjernen ikke er udhvilet, halter koncentrationen. Unge mellem 13 og 18 år skal helst have 8-10 timers søvn hver nat.

Vidste du 75% af de 15-årige sover mindre end de anbefalede mindst 8 timer pr. nat.

Kilde: Vidensråd for forebyggelse

Læs også: Svært ved at falde i søvn? Få 11 gode råd til, hvad du kan gøre.

7. Spis sundt

Mad og drikke er hjernens benzin. Sørg derfor for at spise sundt og regelmæssigt, så din hjerne har energi til dagens opgaver.

Det kan være fristende at tune din hjerne med et hurtigt energi-boost fra en cola eller chokoladebar, når du knokler. Men lad vær med det. Sukkeret får dig til at føle dig klar i hovedet i 10 minutter, men derefter klasker du sammen. Blåbær, avocado, spinat og fisk er derimod guf for din hjerne.

8. Dyrk motion

Motion er ikke bare godt for kroppen – det skærper også din koncentrationsevne. Sørg derfor for at komme af sted – også selvom det regner og du egentlig har mest lyst til at se et afsnit af din yndlingsserie. Et godt trick er at lave en træningsaftale med en ven. Det gør det både sjovere og nemmere ud komme ud af døren. Tjek også: Trist, træt eller træg? Prøv det der motion

9. Træn din koncentrationsevne med mindfulness

Mindfulness hjælpe dig til at blive bedre til at være til stede, hvor du er, og styrker dit fokus. Her får du 4 enkle mindfulness-øvelser du kan prøve allerede i dag.

10. Klap dig selv på skulderen, når det går godt

Glæd dig over de perioder, hvor du kan koncentrere dig. Og prøv at lægge mærke til, hvorfor det nogle gange fungerer bedre for dig. Måske kan du gøre det igen?

11. Lad være med at slå dig selv i hovedet, når opmærksomheden flakker

Nogle gange er det bare umuligt at samle tankerne, hvis du er træt, har kærestesorger eller naboen drøner rundt i sin nye havetraktor.

I de situationer er det klogeste at acceptere, at tingene er, som de er. Hold en pause og se, om det går bedre, når du vender tilbage.

Hvor kan jeg få mere hjælp?

Det er helt almindeligt, at du nogle gange har svært ved at koncentrere sig i perioder. Tal med dine venner, forældre og lærere om dit problem. Måske har de gode fiduser til, hvad du kan gøre.

Læs også guiden: Få hjælp på din skole eller dit uddannelsessted.