‘Når jeg bliver færdig med skolen vil jeg … Når gymnasiet er slut, skal jeg …’ Stopper du også op lige dér? Fordi du ikke aner, hvordan du skal gøre sætningen færdig? Bare rolig, du er langt fra den eneste. I 2015 kunne unge vælge mellem hele 843 uddannelser, og det tal er næppe faldet. Her får du hjælp til det svære valg.

Hvad skal jeg uddanne mig til?
Hvad kan jeg blive?
Hvad har jeg lyst til … og hvad orker jeg?

Pige føler, at tankerne kører rundt i hovedet af hende, fordi hun er i tvivl om valg af uddannelse.

Tankerne kører rundt i skallen på dig. Stresser måske.

Det er ikke spor underligt, hvis du synes, det er svært at vælge den rigtige uddannelse. Rigtig svært endda. I 2015 kunne unge vælge mellem hele 843 uddannelser.

Ja, du læste rigtigt: 843 … og det tal er nok ikke ligefrem faldet.

Hvordan hiver man lige den rigtige nål op af sådan en gigantisk høstak?

Fat mod. Vi har samlet nogle gode råd til dig, som kan hjælpe dig med at tage den bedst mulige beslutning.

7 gode råd til dit valg af uddannelse
 

1. Tal med venner, familie, naboer mv.

Et godt sted at starte er at finde en tale med. En, der kender dig godt. En, der ved, hvordan du er, hvad du godt kan lide at lave, hvordan du arbejder bedst osv. Fortæl ham eller hende om dine overvejelser og dine tanker: Hvad interesserer dig? Hvad er du i tvivl om?

Spørg også, hvordan personen ser på dine kompetencer og talenter: Hvad er dine forskellige styrker? Tit har vi rigtig svært ved at få øje på og beskrive vores egne styrker og personlige egenskaber. Det er derfor super nyttigt at låne andres øjne. Folk i omgivelserne ser tit en hel masse, du ikke selv kan få øje på – fx en masse talenter og fede egenskaber.

2. Tal med en studievejleder på din skole eller dit uddannelsessted

Find en studievejleder. De ved megameget om uddannelser, og det de ikke ved, undersøger de gerne for dig. Så tag en snak. Vejlederen kan også fortælle dig om optagelseskriterierne, reglerne osv. Desuden er de vant til at tale med unge, der er i tvivl om, hvilken uddannelse de skal vælge. En studievejleder kan spørge ind og give dig nogle gode råd.

3. Tal med nogen, der laver det, du måske gerne vil

Kender du en, der laver det, du gerne vil? Eller som måske går der, hvor du også gerne vil gå? Så grib mobilen og spørg ind. Selvfølgelig kan du aldrig få en helt klar og færdig fornemmelse af, hvordan det er at gå på efterskole, teknisk skole eller universitetet, før du har prøvet det. Men du kan få et meget bedre og mere levende billede af det, når du taler med nogen, der allerede har været der.

4. Skriv en liste med mulighederne

Hvis du har svært ved vælge en uddannelse, så er et godt råd at få skrevet dine valgmuligheder ned på en liste til at starte med.

Skriv alle de muligheder, du kan komme i tanke om, ned på et stykke papir. På den måde slipper du for at holde styr på det hele oppe i hovedet. Sorter derpå lidt i det uden at være alt for kritisk: Hvilke kan du helt udelukke? Godt nok, så sletter du dem! Hvilke er der tilbage – 2? 3? 10?

OK. Skriv nu plusser og minusser ud for hver mulighed. Én ad gangen. Kan du mon udelukke lidt flere nu? Måske. Ellers gå og sum lidt videre over det. Og sov på det.

Efter nogle dage vender du tilbage og gentager processen – udvider din liste, tager stilling og beskærer den igen. Gør det flere gange i løbet af de næste dage eller uger. Og tal også gerne undervejs med din mor, far eller andre om din liste og dine tanker.

Tjek også vores 5-trins guide til at træffe gode valg

5. Lev med, at du måske vælger forkert

Der findes ingen garantier. Du kan gruble og gruble – og det er klogt nok at tænke sig grundigt om, når du skal vælge uddannelse. De mange grublerier betyder i langt de fleste tilfælde, at du træffer et bedre valg, end hvis du bare impulsivt lader dig styre af andres holdninger.

Men… på et tidspunkt er du nødt til at vælge. Og selvfølgelig ved du ikke, om du træffer det helt rigtige valg. Det ved du ikke, før du er godt i gang med din uddannelse. Der er og bliver en usikkerhed, og sådan er det for os alle.

6. Mind dig selv om, at det ikke er verdens undergang

… hvis du vælger forkert! Når dine venner taler om uddannelse, kommer du måske let til at tænke, at alting står og falder med, at du vælger rigtigt. Sådan er det ikke. Mange må vælge om senere, og endnu flere ender med at lave noget helt andet, end de havde tænkt sig fra starten.

En af grundene til dét er, at du simpelthen bliver klogere og får øje på nye og utænkelige muligheder undervejs i studiet. Du får konkrete erfaringer, læser, løser opgaver, taler med folk – og bliver på den måde hele tiden klogere, både på dig selv og i forhold til dine muligheder.

7. Husk: Du kan altid puffe til din retning!

Måske kan du ikke komme til at skifte uddannelse. Men du kan altid gøre en hel del for at komme i den retning, du ønsker. Døren er aldrig helt lukket. Næ, måske skal du bare angribe tingene på en lidt anden måde.

Du kan godt komme til at spille guitar professionelt, selvom du ikke kom ind på konservatoriet (du skal bare øve dig sindssyg meget!). Eller leve af at undervise, selvom du ikke har gået på lærerseminariet. Eller arbejde med unge udsatte, selvom du ikke fik lov til at læse til socialrådgiver i Århus. Der findes mange veje til det samme mål. Viser hovedvejen sig at være lukket, så må du i stedet sno dig ad bivejene. Måske kan du komme ind på et uddannelsessted et andet sted i landet? Eller finde en uddannelse, der ligger tæt op ad den, du drømte om i første omgang.

Lad dig ikke stoppe. Tænk alternativt, og undersøg dine muligheder.

Føler du dig presset af andres forventninger?

Det kan være fint nok at lytte til andres meninger om, hvad du skal studere og blive til her i verden. Dine forældre kan være en stor hjælp. Deres viden, input og holdninger kan hjælpe dig med at få tænkt tingene grundigt igennem – og deres eventuelle modstand kan faktisk være med til at gøre dig stærkere og endnu mere afklaret: ‘Det her gør jeg … for det kan og vil jeg!’

Føler du dig presset af andres forventninger?

Under alle omstændigheder er du altid i din gode ret til at sige S-T-O-P! Til at sige fra: Tak (mor og far) … men nej tak!

Det er dig, der sætter grænserne.

Sig evt., at du gerne vil lytte (hvis du altså vil det), men at du under alle omstændigheder træffer dine egne valg. Du bestemmer selv, hvilken vej og uddannelse, du tager.

Vil du have mere inspiration? Tjek UddannelsesGuiden

Kender du UddannelsesGuiden.dk? Det er et super smart værktøj, der hjælper dig til at finde vej gennem uddannelsesjunglen – uanset om du interesserer dig mest for mad, militær eller markedsføring. Oveni har du på UddannelsesGuiden mulighed for at chatte med en vejleder, der kender hver en krog af uddannelsesverden.