Er du vidne til, at en i klassen eller gruppen bliver mobbet? Du vil sikkert gerne gøre noget. Men hvad er det rigtige at gøre? Her får du 6 gode råd til, hvordan du hjælper med at sætte en stopper for mobberiet.

Allerhårdest er det selvfølgelig for den, som mobningen går ud over. Men det er absolut heller ikke sjovt at være vidne til mobning. At se en anden blive drillet, ydmyget eller måske ligefrem slået.

Start derfor med at give dig et stort klap på skulderen for, at du læser med her. Det er super godt, at du lytter til din samvittighed, handler og gerne vil hjælpe med at stoppe mobberiet.

Hold fast i det! Og tjek nu de her…

6 gode råd til dig, der er vidne til mobning 

1. Stol på din mavefornemmelse

Måske er du i tvivl, om det egentligt er mobning? Det er helt naturligt. Mobning kan vise sig på mange måder. Og grænsen mellem drilleri og mobning er ofte hårfin. Vi er alle forskellige og har forskellige grænser. Det som den ene oplever som harmløst drilleri, rammer den anden stenhårdt og føles måske som mobning.

Vores bedste råd er derfor, at du mærker efter inde i dig selv. Synes du, at måden din ven eller bekendte bliver behandlet på er okay? Hvis ikke, så er der nok noget om det. Læs mere om forskellige former for mobning.

2. Tal med ham eller hende, der bliver mobbet

At blive mobbet føles typisk forfærdeligt ensomt. Og mange ofre for mobning ender med at tænke, at de selv er ude om det. At det er deres egen skyld, at de bliver drillet, slået eller holdt udenfor. Her kan du gøre en forskel. Sig til den, der bliver mobbet, at du har lagt mærke til det – og at du slet ikke synes, at det er okay. Bare det at vide, at andre har lagt mærke til, at man bliver mobbet, kan være en stor lettelse.

Duer det ikke sige det direkte? Så send en besked. Det vigtigste er, at du får fortalt, at du ikke er på mobbernes side – og at du er klar til at lytte.

3. Tal med dine forældre om mobningen

Husk også at passe på dig selv. Det slider at se andre blive mobbet. Og du føler måske skyld over ikke at kunne gøre nok. Uanset hvad, så er det en god idé at tage en snak med dine forældre om mobberiet.

Tanker har det med at køre rundt og rundt i ring, så længe vi holder dem for os selv. Derfor er det altid godt at vende dem med andre. Så du kan blive klogere på, hvad der sker, og hvad du kan gøre. Samtidig er det godt at have nogle, der kan støtte dig.

4. Fortæl det til skolen

Sker mobningen på din skole? Eller er det nogle fra skolen, der mobber udenfor skoletid? Dine lærere vil helt sikkert gerne hjælpe. Det kræver imidlertid, at de kender til problemet. Grib derfor fat i din lærer eller en anden på skolen, og fortæl, hvad du ved. Alternativt kan du sende en besked. Du kan også læse guiden: Få hjælp på din skole eller din uddannelse

Tro ikke, du er en stikker eller sladrehank, fordi du åbner munden. Mobning er hæsligt for den, det går udover. Bryd derfor tavsheden. Fortæl, hvad du ser. Så mobningen kan blive stoppet hurtigst muligt – og du undgår at gå rundt med dårlig samvittighed.

5. Lav aftale med andre om at sige: ‘Stop!’

At sige fra på egen hånd kan være super svært. Tal derfor med dine venner om mobningen. Sig lige ud: ‘Hey, jeg synes, at det er forkert, at…’ Bum. Så er det ude. Tit vil du opleve, at andre har gået med præcis de samme tanker som dig. Og nu kan I lave aftale om at stå sammen, næste gang mobningen stikker sit grimme fjæs frem. Sammen står I meget stærkere.

6. Få hjælp på nettet

Har du brug for flere råd til, hvad der er klogest at gøre i netop din situation? Husk, at der er masser af muligheder for at hjælp på nettet. Et godt sted at kende er Børnetelefonen. De har både en telefonlinje og en chat, der er åben året rundt. På samme måde er du altid velkommen til at skrive til Mindhelpers brevkasse og få et godt råd.

Fortryder du at have deltaget i mobning?

Igen: mobning er virkelig noget møg. Men giv lige dig selv en high five for, at du nu fortryder. Det er et vigtigt skridt. Dunk derfor ikke dig selv alt for hårdt i hovedet. Kig hellere fremad med de to skridt herunder:

  1. Lav en aftale med dig selv, at du fra dette øjeblik ikke deltager i mobning – og at du fremover vil gøre dit til at stoppe den.
  2. Sig undskyld til ham eller hende, du har været med til at mobbe. Okay, vi er helt med på, at det her ikke er let. Selvom ordet ‘undskyld’ kun består af 7 bogstaver, kræver det kolossal styrke at få sagt. Men du vil ikke fortryde. At få en undskyldning gør ofte en kæmpe forskel for mobbeofferet. Og for dig selv er det også en rigtig god måde at komme videre på.

Mere inspiration om gruppepres

Føler du dig af og til presset til at gøre ting, som du ikke har lyst til? Ting, som føles forkerte – og som måske strider imod dine værdier? Få 5 gode råd til, hvordan du modstår gruppepres.