Tema: Mental fitness

Find dine styrker! Spørg ‘Hvordan blev jeg så god til dét?’

Fokuserer du konstant på dine fejl? Bruger du al din energi på at fikse dem? Måske skal du prøve noget nyt. Grav dybere. Find dine styrker, og øv dig i at dyrke dem. Start med at spørge dig selv: ‘Hvordan blev jeg så god til lige dét?’
Sidst opdateret 18. september 2017

Vil du gerne have et godt selvværd?
Vil du være stærk i modgang?
Vil du øge din livsglæde?

Hvis du kan svare ja til spørgsmålene, er det en god idé at træne dig selv i at fokusere mere på dine egne indre styrker … og lidt mindre på de ting, som du har svært ved.

Og ja, vi ved godt, at det er lettere sagt end gjort. Du har sikkert meget lettere ved at se de andres gode sider. Det er helt normalt.

god idé at træne dig selv i at fokusere mere på dine egne indre styrker

Kend dine styrker og bliv glad og mere modig

Til gengæld er det hele arbejdet værd.

Dine indre styrker er nemlig dit benhårde råstof, som du er bygget af. Sådan inderst inde. Dine styrker er dén solide jernstolpe, som går tværs ned gennem dig, og som du kan hænge en stor del af resten af dit liv og din glæde op på.

Du bliver glad af at kende dine inderste styrker. Får mere mod på tingene … og også på at prøve nyt!

Som en bonus bliver du også bedre til både at være og arbejde sammen med andre mennesker, fx i skolen. Fordi du kender dig selv bedre!

Lad os gå i gang.

Dine styrker er ikke dine færdigheder

Først er det vigtigt at skelne imellem dine færdigheder og dine styrker. Færdigheder er de ting, som du har lært gennem livet, fx at cykle, skrive eller at lave sprøde ananas-fritter med kokoscremé.

Dine styrker er ikke dine færdigheder

For at finde frem til dine styrker skal du spadestikket dybere. Måske er du virkelig god til at danse eller skrive. Men hvad er det egentligt, der gør dig god til de to ting? Hvad er det for nogle dybere styrker, du trækker på? Kort sagt: Hvorfor og hvordan er du blevet god til lige netop dét?

Er du vedholdende … eller måske tålmodig?

Måske er du eksempelvis fantastisk til at finde på nye danse eller skrue underfundige sætninger sammen. Så er en af dine styrker nok, at du er kreativ.

Men det kan også være, at grunden til, at du danser eller skriver supergodt, er, at du simpelthen bare bliver ved og ved og ved med at træne. Du fortsætter med at finpudse de små detaljer. Derfor bliver du så god. Så er nogle af dine inderste styrker sikkert, at du er usædvanligt arbejdsom og vedholdende.

Find dine særlige styrker!

Du kan selvfølgelig sagtens have flere styrker, fx både være kreativ og vedholdende. Men tit er det sådan, at vi har nogle helt særlige styrker. Nogle styrker, der træder særligt klart og stærkt frem i os. Noget, der falder os helt naturligt. Noget, som du muligvis slet ikke tænker over – og som du derfor let kommer til at overse.

Dine styrker kan fx være:

  • nysgerrighed
  • samarbejde
  • mod
  • humor
  • omsorg
  • fornuft.
Find dine særlige styrker!

Her har du 5 gode idéer til, hvordan du finder frem til dine styrker:

Sådan opdager du dine egne stærke sider

1. Tjek listen med de 24 grundlæggende styrker
En klog, amerikansk professor har regnet sig frem til, at der findes 24 grundlæggende styrker. Løb listen igennem og prøv at sammenligne dig selv med de 24 styrker. Og tænk på, hvilke af styrkerne er særligt stærke hos dig?

2. Find dine 3 største styrker
Vælg eksempelvis de tre styrker på listen, som bedst beskriver dig, og skriv dem ned på en liste på din telefon. Så du hele tiden har dem ved hånden og kan fokusere på dem og fastholde dem. Det gør dig stærkere og gladere.

3. Hiv fat i en ven, og lav øvelsen sammen
Har du svært ved at komme på noget? Synes du ikke, dine styrker er på listen? Bare rolig. Det betyder selvfølgelig ikke, at du ikke har nogen styrker. Alle har styrker, også dig. Nogle gange kræver det bare lidt ekstra gravearbejde at finde frem til dem.

Hiv fat i en ven, og lav øvelsen sammen

Prøv at få hjælp fra en af dine venner. Sæt jer med listen med de 24 styrker og kryds af, hvilke kvaliteter I ser hos hinanden. Det er ofte nemmere at få øje på andres styrker end sine egne. To hjerner tænker bedre end én – og så er det også sjovt at være sammen om det.

4. Læg mærke til, hvad du har let ved (og hvad der gør dig glad)
Læg mærke til, hvornår tingene virkelig kører for dig? Er det, når du hjulpet en veninde, der er ked af det? Så kan en af dine styrker være omsorg. Eller styrede du for vildt, da du anførte fodboldholdet? Så er du måske en ledertype.

Når noget føles let for dig, er det, fordi du bruger dine styrker. Du har det godt og føler dig på hjemmebane. Så hvad er let for dig? Måske er det at danse, programmere, reparere ting, løbe eller snakke med andre? Stop op, og stil dig selv spørgsmålet: ‘Hvorfor er jeg egentligt god til at danse eller programmere? Hvad er det for nogle styrker dybt i mig selv, jeg trækker på?’

5. Brug dine styrker – også sammen med andre
Når du har fundet dine styrker, så øv dig i at bruge dem. Prøv at indrette dig, så du får mulighed for at folde dem mest muligt ud:

Brug dine styrker – også sammen med andre

Elsker du fx at gå forrest og bestemme, så se, om du kan komme til lige netop det. Måske kan du blive håndboldtræner eller spejderleder i din fritid – eller lave et rockband, som du leder.

Elsker du at være kreativ, passe på andre eller noget helt tredje, så brug disse værdifulde talenter. Blomster blomstrer, når de får sol – og mennesker gror og bliver større og stærkere, når de folder deres talenter ud.

Endelig bliver du meget bedre til både at være og arbejde sammen med andre, når du kender dine egne styrker. Så kan du nemlig melde klart ud, sætte grænser, sige til og fra og påtage dig lige netop de opgaver, der passer bedst sammen med dine styrker.

Kend dine styrker – 3 gode grunde

1. Du får et bedre selvværd
Mange er slemme til kun at fokusere på de steder, hvor de ikke lykkes? Det slider på selvværdet. Øv dig i stedet i at lægge mærke til, hvad dine styrker er. Det booster dit selvværd, og du bliver mere afslappet.

Derudover finder du måske også ud af, hvorfor andre mennesker holder af dig. Fordi du er mere bevidst og dine styrker og værdier.

Læs mere om hvordan du kan styrke dit selvværd.

2. Du bliver bedre til at håndtere modgang
I hårde tider – og ved vigtige valg – er det særligt vigtigt at kende dine styrker. Så kan du nemlig lettere tackle modgang og træffe de rigtige beslutninger.

At vælge uddannelse bliver fx meget lettere, hvis du har et klart billede af dine styrker.

Du bliver bedre til at håndtere modgang

3. Du kommer i flow og føler lykke
Kender du det, at tiden nogle gange flyver afsted, fordi du er helt opslugt af det, du er i gang med? Når det sker, er du i den tilstand, der kaldes flow. Tit sker det, når du får mulighed for at folde både dine færdigheder og dine bagvedliggende styrker helt ud. Når du virkelig skal tage dig sammen for at lykkes, uden at du mister balancen!

Jo bedre, du kender dine styrker, desto lettere og oftere kan du komme i flow. Og det er godt, for både folk og eksperterne beskriver flowet som en let lykkelig og flydende fornemmelse. Derfor hedder det flow.

Del
Facebook Twitter Mail SMS

Var artiklen nyttig for dig?

Op
Ned

Tak for din feedback

Fortæl gerne, hvorfor du pegede tommeltotten op eller ned.

Mange tak

Vi sætter stor pris på dit input.

Brevkassen

Få råd fra en Mindhelper

Profilbillede
Cecilie Juul Hinze
Psykolog
Profilbillede
Camilla Vestergaard Havsteen
Psykologistuderende
Profilbillede
Thomas Stensgaard Skare
Psykologistuderende
Skriv til brevkassen
Brevkassen
Se flere spørgsmål