Det er ikke altid, du har nogen i nærheden …

Nogen, du kan betro dig til.

Og der findes jo også ting, som det kan være rigtig svært at tale med andre om…kærestesorger, ensomhed, bekymringer….you name it!
Her kan det være rigtig, rigtig godt med en dagbog!

Dagbogen rummer hele dig!

I dagbogen kan du nemlig skrive om alle dine tanker og følelser, også de svære og mere komplicerede. Du kan være helt dig selv, uanset om du er vred, frustreret, ked af det eller har lyst til at svine nogen til, fordi de har behandlet dig dårligt. Eller du har måske lyst til at prale af et godt resultat, fx et 10-tal i engelsk.

Derfor vil det sikkert også tit føles som en lettelse for dig at skrive. Du får det simpelthen bedre, bliver mere afklaret og stærkere – lidt ligesom hvis du havde talt med en ven.

Hvordan?

Skriv dét, der falder dig ind

Bare skriv lige dét, der falder dig ind – også pis, lort, røvhul og fx alle dine bebrejdelser … og din selvmedlidenhed. Og om din frygt og alt det (og dem!), du hader. Og elsker! Om din kæreste, venner, lærerne, dine forældre, karakterer og drømme om et hus på Fyn eller om at rejse jorden rundt.

Sammen med dagbogen kan man være helt sig selv – uanset om man er vred, frustreret eller ked af det."

Din dagbog kan tåle at høre det hele. Så vær bare hudløst ærlig, og skriv lige netop det, du vil og føler trang til. Det er jo dig – og kun dig! – der evt. senere skal læse i dagbogen. Med mindre du inviterer andre med.

Og så kan du endda have dagbogen med dig overalt og skrive til hver en tid: fx på din mobil, computeren eller i en notesbog. Kort sagt: Skriv, lige når du har brug for det!

Her får du 8 rigtig gode grunde:

8 gode grunde til at skrive dagbog

1. Du kan føle lettelse ved at åbne op

Det kan føles som en tung byrde at gå med sine problemer for sig selv. Ligesom det kan være en lettelse at betro sig til andre, kan det også føles sådan, når man betror sig til dagbogen. Så skriv om, hvordan du har det – om hvad du tænker og føler.

“Writing about anger, sadness and other painful emotions helps to release the intensity of these feelings”

UKENDT

2. Du kan nemmere acceptere dig selv

Når du skriver om dine tanker og følelser, kan det hjælpe dig til bedre at kunne forstå dig selv. Og når du forstår dig selv, er det også lettere at acceptere, at du har de tanker og følelser, du har – også selvom de ikke nødvendigvis er rare.

3. Du kan blive bedre til at forstå andre

Dagbogen kan også gøre det nemmere at forstå andre. Det kan fx være svært at tænke klart, hvis man er blevet uvenner med sin kæreste og er meget ophidset. Du kan få dine følelser ud i dagbogen ved at skrive om dem. Så er du ikke længere så opslugt af dine følelser, og det bliver nemmere at undersøge, hvad der rent faktisk skete, og hvad fx kæresten mon tænkte og følte.

Du kan blive bedre til at forstå andre

4. Du kan få ro på dine tanker

Når vi tænker, kan vi ofte forvirre og stresse os selv, fordi vores tanker kommer meget hurtigt efter hinanden. Ofte sker det uden at få tænkt en tanke til ende. Men når vi skriver, kan vi ikke skrive lige så hurtigt, som vi tænker. Vi kan kun skrive én tanke ned ad gangen. Så når du skriver, får du dine tanker ned i tempo – og det kan give dig mere ro i hovedet.

5. Du får nemmere ved at løse problemer

Ofte kører tankerne i ring, når vi prøver at løse et problem. Til sidst har vi tænkt de samme tanker så mange gange, at vi sidder fast. Du kan bedre se på dit problem med friske øjne, når du skriver om det. Når du får dine følelser ned på papir, kan du nemlig se på problemet lidt på afstand, fordi du er ikke længere så opslugt af dine følelser omkring det.

Du får nemmere ved at løse problemer

Læs også: Guide til at løse problemer

6. Du kan bedre træffe beslutninger

Nogle gange kan det være svært at træffe en beslutning. Her kan dagbogen hjælpe dig, fordi du ved at skrive om fordele og ulemper ved dine valg, giver dig tid til at tænke dem ordentligt igennem. Du kan som sagt ikke skrive lige så hurtigt, som du tænker, så du får sat tempoet ned og får tænkt dig mere grundigt om.

7. Du kan lære af dine erfaringer

Din dagbog ”husker” for dig. Så hvis du fx har et problem, kan du gå tilbage og læse om, hvordan du tidligere har løst lignende problemer. Dermed får du mulighed for at lære af dine erfaringer, så du kan bruge dem til at løse nye problemer.

Dagbøger gennem 1000 år

At skrive dagbog er et ældgammelt fænomen, der har eksisteret i mere end tusind år. De ældste dagbøger stammer fra Mellemøsten og Østasien.

8. Du husker også de rare ting

Din dagbog behøver ikke kun at være parkeringsplads for problemer. Den kan også være en ven, der minder dig om, hvad der er godt og vigtigt for dig.

Skriv derfor også om, hvad der gør dig glad, og hvad du er taknemmelig for. Det kan hjælpe dig, når du har det svært. Du kan nemmere se, at alt ikke ser så sort ud. Du kan også nemmere finde ud af, hvad der virker godt for dig, så du kan gøre mere af det og få det bedre.

Du husker også de rare ting

Skriv i stedet for at sige det

Hvis noget er svært at få sagt til dine forældre, lærere, venner eller kæreste, kan det hjælpe at skrive det ned i din dagbog, så du får det ud. Det kan også være en fin måde at forberede dig på at sige noget svært, fordi du kan øve dig i at formulere dig i din dagbog.

Læs også: 6 gode grunde til at dele dine problemer med andre