Har du et problem? En udfordring?

Noget du frygter … eller måske noget du længes efter?

Er du nervøs for, at andre ikke gider høre om det?

Nogle gange kan det være rigtig svært at tale med andre. Især når du har problemer.

Måske vil du helst ikke være til besvær – eller er bange for, at dine venner eller din familie ikke har lyst til eller orker at høre på alle dine tanker.

På din tristhed.

På din tvivl og dine bekymringer …

Ja, måske synes du, det er pinligt at tale om det – eller du frygter, at de skal blive vrede eller kede af det. Og derfor fortsætter du med at gå rundt om den varme grød og holder problemerne for dig selv.

at have problemer

Bryd tavsheden – Sig, hvordan du har det

Bryd med din tavshed!

Hvorfor?

Fordi din tavshed tit gør det hele værre. Du tænker og tænker, og dine problemer vokser sig måske større og større. Som regel får du det meget bedre af at lukke lidt af luften ud. Mindske trykket.

Så tal med andre. Sæt ord på dine tanker og følelser – og få deres input på sagen.

Her får du 6 rigtig gode grunde til at dele dine problemer, udfordringer, tanker og følelser med folk omkring dig.

6 rigtig gode grunde til at dele dine problemer

Her har vi samlet 6 gode grunde til, at du skal dele dine problemer med andre.

1. Du føler dig ikke så alene – og lærer nyt

Man kan føle sig meget alene med sine problemer, hvis man holder dem for sig selv. Men fortæller du andre om dine problemer, vil du tit opleve, at du langt fra er alene. Måske har folk omkring dig været i den samme situation eller har prøvet noget lignende. Det føles rart.

Derudover kan du lære rigtig meget af andres erfaringer. Ved at høre om, hvordan de løste deres problem, får du inspiration til, hvordan du klarer dit eget.

dele sine problemer med andre

2. Du får det (lidt) lettere

Problemer har det med at vokse sig større, når man går alene med dem. Jo mere du tænker på problemet, desto flere negative tanker risikerer du at få. Til sidst virker problemet let komplet uoverskueligt.

Og måske er dit problem virkelig stort – det ved vi jo ikke. Under alle omstændigheder vil det sandsynligvis lette både din oplevelse og din løsning af problemet at dele det med andre. Jo før, du betror dig til andre, desto bedre, for så når dine problemer ikke at blive så uoverskuelige.

Se også videoen herunder med Ole Kibsgaard. Her fortæller han om, hvordan dine problemer ligesom bliver fortyndet, når du taler højt om dem til andre:

3. Du bliver klogere på dit problem

Kender du det, at du har en følelse af, at noget er galt, uden at du helt ved, hvad det handler om? Ved at fortælle en anden, hvad du tænker og føler, kan du lettere finde ud af, hvad der tynger dig. Undervejs stiller den anden desuden spørgsmål, og disse kan hjælpe dig med at forstå, hvad dit problem mere præcist er.

4. Du får ideer til at løse dit problem

Når man har svært ved at løse et problem, tænker man ofte de samme tanker mange gange uden at komme videre. Ved at dele dit problem med en anden kan du få gode ideer til at løse det. To hjerner tænker som regel bedre end én.

Tit vil du også opleve, at du måske selv har løsningen, men bare havde brug for andre til at hjælpe dig med at få øje på den.

løse problemer

5. Du kan få den hjælp, du har brug for

Nogle mennesker tror, at de skal klare alt selv, og at det er et tegn på svaghed at bede om hjælp. Men vi har alle brug for hjælp til at løse vores problemer. Vi har alle brug for hjælpere! Mennesker, der tænker anderledes og kan noget andet end os – præcis ligesom, at Batman har brug for sin tjener Alfred for at holde fast i et mere almindeligt liv. Og Superman får hjælp fra Lois Lane.

Find og brug dine hjælpere! Her har vi samlet inspiration til gode steder, hvor du kan starte med at finde hjælp.

“Det har hjulpet mig enormt meget at tale om det. Både med min familie, veninder og psykolog. Det har lært mig at håndtere mine tanker og følelser.”

Mathilde, 19 år

6. Du knytter tættere bånd til andre

Du viser andre tillid, når du er åben om dig selv og også fortæller om dine problemer. Det gør, at de måske også får lyst til at vise dig tillid ved at fortælle om sig selv. Så når du betror dig til andre, kan det være et rigtig godt skridt i forhold til at styrke dit forhold både til dine venner, dine forældre og dine søskende.

Tal med andre: 4 forslag til, hvor du kan starte