”Alt det sociale med de andre børn var vildt svært for mig. Jeg ville gerne, men de andre syntes, jeg var irriterende og sagde mærkelige ting. Jeg havde ikke de samme sociale færdigheder som de andre,” husker Kimmie tilbage om sin tid i folkeskolen.

Kimmie gik i mange år og var dybt frustreret over ikke at kunne det samme som alle andre. Hvorfor kunne hun ikke bare koncentrere sig om sine lektier? Hvorfor kunne hun ikke bare passe ind? Hvorfor sagde hun alle de forkerte ting? Hvorfor var hun så mærkelig?

fællesskab

ADD og depression

Der skulle gå mange år, før Kimmie fik svar på alle sine spørgsmål. Først i gymnasiet fik hun konstateret sygdommen ADD. ADD gør, at Kimmie har hukommelses – og koncentrationsbesvær og mangler nogle sociale færdigheder.

“Nu er jeg heldigvis på medicin, læser på universitetet og klarer mig godt,” siger Kimmie med et stort smil og fortsætter:

”Jeg har også fået psykologhjælp. Det var virkelig godt for mig. En psykolog kan altså bare noget, som ens mor eller veninde ikke kan. Jeg forstår mig selv meget bedre nu og har lært at tage hånd om mine problemer.”

En grå masse

Inden Kimmie fik sin ADD-diagnose, var hun igennem nogle hårde perioder med depression.

I 7. klasse – altså længe inden hun fik sin diagnose – hobede alle frustrationerne over at være anderledes sig op.

”Det hele blev bare for meget for mig. Jeg følte mig så anderledes og forkert.”

Kimmie fik det bedre, men i 10. klasse, da hun var på efterskole, døde hendes moster, og hele situationen tog til og udløste depressionen.

”Jeg var en grå masse. Jeg kunne ingenting. Bare det at rejse mig op efter et glas vand eller gå på toilettet var fuldstændig uoverskueligt. Tankerne fór rundt i hovedet på mig, og jeg kunne ikke finde hoved og hale i noget som helst,” husker Kimmie om den periode.

hårdtramt

Hjulpet af mindfulness

Heldigvis fandt Kimmie et redskab, der hjalp hende og har gjort det lige siden. Nemlig mindfulness. 

”En lærer på min efterskole underviste en gang om ugen i mindfulness, og jeg begyndte at komme til hans timer. Det hjalp mig helt vildt meget og siden dengang, har jeg holdt fast i det,” fortæller Kimmie.

Mindfulness hjælper Kimmie med at identificere og acceptere sine følelser og tanker, så hun ikke konstant kæmper mod dem eller bliver styret af dem.

”Hver aften bruger jeg 20 minutter på forskellige mindfulnessøvelser. Som regel fokuserer jeg på mit åndedræt. Det tømmer mit hoved for tanker, så kan jeg falde i søvn, uden at der kører en masse tanker rundt hovedet på mig. Og så giver det mig energi og overskud i hverdagen, fordi jeg får min søvn,” fortæller en meget glad Kimmie.

Mindfulness hjælper også Kimmie, når hun til daglig studerer religion på 1. år.

”Hvis jeg får det lidt skidt og er ved at gå i panik uden grund, er det rigtig godt. Så lukker jeg øjnene og fokuserer på min vejrtrækning i et par minutter. Det bringer mit fokus tilbage til nuet og undervisningen.”

Faktisk er Kimmie blevet så glad for mindfulness, at hun håber på en dag at kunne uddanne sig til mindfulness-underviser.

Kort om Kimmie:

  • Er 21 år og studerer religion.
  • Har diagnosen ADD.
  • Har kæmpet med depression.
  • Bruger i dag hovedsageligt mindfulness som et redskab mod ADD og depression.

Læs også artiklerne: Depression: 13 typiske tegn du skal holde øje med og Deprimeret? Få 10 råd til, hvad du selv kan gøre