Synes du, det er svært at tale med dine forældre om problemer, du tumler med i hverdagen? Grubler du mest over tingene alene? Læs her, hvordan du griber de svære snakke an, så du får det bedre.

Lyt til artiklen

/

Livet stinker af og til. Måske er din kæreste lige skredet. Måske har du gjort noget, der føles forkert. Eller måske føles alt bare gråt i de her dage.

Det er i de øjeblikke, at du har allermest brug for andre mennesker. For dine nærmeste. Men nogle gange er det bare svært at række ud efter hjælpen, selvom den kun er to skridt fra dig.

Mange tøver med at tale med deres forældre. Måske grubler du over, hvordan de vil reagere: Bliver de sure, kede af det eller skuffede? Og hvad ved de overhovedet om at være ung i dag?

Derfor ender mange med at tumle med deres problemer alene. Selvom de allermest har brug for nogle at tale med.

Måske har du det også sådan?

I guiden her får du råd til, hvordan du tager hul på de svære snakke med dine forældre.

taler med forældre om svære ting

Sådan taler du med dine forældre om svære emner

1. Find ud af, hvad vil du gerne tale om

Første skridt er at finde ud af, hvad du gerne vil tale med dine forældre om. Brug lidt tid på at tænke over, hvordan du forklarer dit problem, så de forstår dig bedst muligt. Hvis det er en hjælp, kan du skrive dine tanker ned på et stykke papir eller på din telefon.

Læs om fordelene ved at skrive dine tanker ned i: Skriv dagbog – og få et løft.

Har du fundet nogle gode sider på nettet om dit problem, kan det også være en god idé at vise dem til dine forældre. Så kan de læse mere om dit problem – og måske bedre forstå dig.

2. Overvej, om du helst vil tale med én af dine forældre eller begge to

Det er helt o.k. at starte med at tale med enten din mor eller far, hvis du har det bedst med det. Måske bliver det lidt for overvældende med begge to. Eller måske har du bare lettere ved at tale med den ene af dem.

Overvej, hvad der vil være bedst for dig.

snakke med forældre om svære ting

3. Lav en aftale, og find et tidspunkt

Du kan for eksempel sende en besked til din mor eller far, når du er i skole og spørge, om de har tid senere på dagen. Så ved du, at I har en aftale, og du kommer ikke til at udskyde snakken.

4. Find det rigtige sted

Nogle gange er det lettere at snakke om svære ting, hvis I gør det et sted, hvor I ikke bliver forstyrret. En mulighed er fx at gå en tur – snakken flyder tit godt, når man går.

5. Sig, at det er svært for dig

Snakke med mor eller far

Har du det sådan, så sig det ligeud. Fortæl, at du synes, det er svært at tale om de her ting. Start eksempelvis med at sige:

‘Far, det er lidt pinligt at tale om, men …’

Det er helt normalt, hvis du synes, at det er svært at åbne op.

6. Plan B: Skriv en besked eller et brev til dine forældre

Er det svært for dig at få sagt til dine forældre, hvordan du har det?
Så overvej, om du i stedet kan starte med at skrive en besked eller et brev til dem, hvor du fortæller lidt om dit problem. Det vigtigste er, at du rækker ud efter dine forældre, så de kan hjælpe dig.

I videoen herunder fortæller Karen, at hun startede med at skrive til sine veninder om hendes problem med cutting. Det fungerede rigtigt for hende.

Duer det ikke at tale med dine forældre?

Hvis det bare ikke duer at tale med dine forældre, så husk, at der findes mange andre steder, hvor du kan få hjælp. Du kan fx

Husk: Det allervigtigste er, du ikke går alene med dine problemer.
Bryd tavsheden. Tal med nogen, og få det bedre!

Fortæl – og fortynd dine problemer

Tjek også videoen herunder, hvor Ole Kibsgaard opfordrer til, at du snakker med nogen om det, der er svært. Enten med en god ven eller med dine forældre. Ole har et fint billede, hvor han siger, at det er ligesom, at problemerne bliver fortyndet, når man taler om dem.

“Det bedste, jeg har gjort i hele mit liv, er at tale om problemerne og søge hjælp. Jeg har lært, at man kan få det bedre og, at jeg langt fra var den eneste, der havde det skidt.”

Camilla, 24 år. Kæmpede i mange år med angst