Hvert år mister 6.000 unge deres mor eller far. Det gør ondt, nærmest som et dybt sår, der ikke vil hele. Og sorgen forsvinder måske aldrig helt, men du kan lære at leve med den. Her får du 11 kærlige råd til at håndtere din sorg.

At miste en forælder er en kæmpe sorg. Ligegyldigt hvor gammel man er. Men det føles ekstra uretfærdigt som ung. Fordi du helt naturligt kommer til at tænke på alle de oplevelser og øjeblikke, du aldrig kommer til at få sammen med din mor eller far.

Måske kom det som et lyn fra en klar himmel. Eller måske skete det efter længere tids sygdom. Tomheden, smerten og sorgen efter din mor eller fars død er den samme. Ligesom dine bekymringer om, hvordan det nogensinde skal blive godt igen. Måske tænker du:

Hvordan skal jeg klare det her?
Får jeg det nogensinde godt igen?

Svaret er: Ja, du får det godt igen! Lige så stille lærer du at leve med tabet. Og med tiden vender glæden tilbage i dit liv.

Tal med nogen

Vores bedste råd er enkelt: Tal med nogen om, hvordan du har det. Også selvom det er svært at tage hul på snakken. Også selvom det gør ondt.

Tanker og følelser har det med at kværne rundt i os, så længe vi holder dem for os selv. I samme øjeblik du deler dem med andre, sker der noget. De kommer til at fylde lidt mindre. De bliver en anelse lettere at bære, fordi du ikke længere er alene.

Så fortæl!
Så du kan få det bedre.

11 kærlige råd til dig, der har mistet en forælder

1. Tal med din familie om ham eller hende, I har mistet

Minderne lever videre i hjertet, så det næsten kan føles som om, at dem vi har mistet er her endnu. Vi bærer dem og deres minde med os. Derfor er det også vigtigt, at I bliver ved med at snakke om den afdøde i familien. Husk hinanden på de gode historier og de vigtige begivenheder.

2. Fortæl vennerne, hvordan du har det

Måske tænker du, at dine venner umuligt kan forstå, hvordan du har det. De har jo ikke prøvet at miste en forælder. Det er helt naturligt at tænke sådan. Og du har ret. Det er ikke muligt for andre at forstå helt til bunds, hvad du går igennem. Ikke desto mindre er det vigtigt, at du fortæller dine venner, hvordan du har det. Måske har du ikke lyst til at feste eller lave sjov lige nu. Måske er du helt knust, fordi det i dag kunne have været din far eller mors fødselsdag. Sig det, så dine venner bedre kan støtte og forstå dig.
 
Folk, der ikke har mistet, har tit svært ved at forstå, at sorgen stadig fylder mange år efter. I nogle perioder føler du måske, at nu er du ovenpå igen – nu er du videre. Men så sker der noget, og sårene springer op igen. Det er helt almindeligt. Fortsæt derfor med at tale, om hvordan du har det. Mælk har en sidste udløbsdato. Men der er ingen sidste udløbsdato for at tale om, hvordan din far eller mors død påvirker dig.

Husk selvfølgelig også, at det er helt okay at sige, at du ikke orker at tale lige nu. At du bare har brug for ro, og gerne vil tale på et andet tidspunkt.

3. Mød andre unge, der mistet i en sorggruppe

Over hele landet findes der sorggrupper for unge, der har mistet en forælder. Her kan du mødes med andre unge og få støtte og rådgivning. Find sorggruppe i nærheden af, hvor du bor. Mange unge oplever det som en kæmpe lettelse at mødes med andre i samme situation. Det gør, at du føler dig mindre alene med sorgen. Samtidig lærer du af andres erfaringer og får gode råd til, hvordan du kommer videre. 

4. Få hjælp af en frivillig hos Børn, unge og sorg

Hos Børn, Unge og Sorg sidder frivillige klar til at hjælpe dig. De frivillige har alle selv mistet deres far eller mor, men er kommet videre i livet på en god måde. Læs mere om Børn, unge og sorg.

5. Få hjælp af en psykolog

For mange er det godt at tale med en psykolog. É som er vant til at snakke om svære ting Én, du ikke kender privat. Én som du kan være 100 % ærlig overfor. Det er helt normalt, at dødsfald vækker mange forskellige tanker og følelser i os. Måske var der også ting, du ikke synes var så fede ved din mor eller far? Eller ting, som du er vred, forvirret eller skuffet over? Det er vigtigt, at du ikke brænder inde med det.

Man kan sagtens savne og være kede af det – og samtidig have en masser andre følelser. Alt muligt i en stor pærevælling. Psykologer er lige præcis trænede til at hjælpe i den slags situationer. Tjek også guiden: Sådan kommer du til at tale med en psykolog

6. Tal med dine lærere om, hvordan du har det

Har du svært ved at samle dig om skole og lektier? Det er helt naturligt. Det er derfor en god idé at tale med dine lærere eller anden voksen på skolen om, hvordan du har det. Så kan de bedre støtte og hjælpe dig. Læs mere i guiden: Sådan får du hjælp på din skole eller uddannelsessted.
 
Måske tænker du også på, hvordan du nogensinde skal få fortalt dine klassekammerater, at du mor eller far er død. Er det for at svært at tale om direkte foran klassen, så kan du overveje at få din lærer til at sige det en dag, hvor du ikke er i skole.

7. Accepter, at du er ked af det – og gå til og fra sorgen

Når sorgen overrumpler dig, er det fristende at prøve at flygte fra følelserne. Skubbe sorgen væk. Lave noget andet … og måske endda noget vildt! At gå ind i sorgen – og acceptere, at du er ked af det – er imidlertid vigtigt for, at du får bearbejdet sorgen. Og efterhånden får du det bedre. En gode måde at bearbejde sorgen på er at skrive dagbog. Få tips til, hvordan du kommer igang med at skrive dagbog.

8. Hold minderne i live – fx med en mindekasse

Bliv ved med at tale om din far eller mor – og gerne både til familie, venner og andre du kender. Fortæl alle historierne. Del minderne, hold dem i live.
 
En idé kan være at lave en mindekasse, hvor du samler ting, der minder dig om din mor eller far. Ting, du har fået. Ting, I har lavet sammen. Ting fra oplevelser sammen.
Du kan også lave et fotoalbum – og bruge det, når du fx fortæller andre om din far eller din mor.

9. Skriv breve til den du har mistet

Et brev er en god måde at komme ud med nogle af dine tanker og følelser på. Så sæt dig ned og begynd at skrive et brev til din far eller mor. Skriv fx: ‘Kære far. Jeg sidder her og tænker på dig, og …’ 
 
Skriv, hvordan du har det, og hvad du tænker på. Det gør ondt at skrive tingene direkte og lige ud i et brev. Du kommer sikkert også til at græde og savne endnu mere undervejs. Men samtidig er det en god måde at arbejde med din sorg på – i stedet for, at du fx flygter fra smerten.
 
På den måde får du det efterhånden bedre – og så er det også en god måde at holde minderne i live på. Plus at du får en fornemmelse af, at du stadig er lidt i kontakt med din far eller mor. Mens du skriver.

10. Giv dig selv lov til at leve livet (uden at have dårlig samvittighed)

Mange unge, der har mistet en forælder, kæmper med dårlig samvittighed. Fordi de fortsat griner, når nogle fyrer en vits af. Fordi de fortsat har lyst til at gå til fester og leve livet. Kender du det? Så mind dig selv om, at der ikke findes nogen rigtig måde at sørge på. Det er ikke spor forkert, at du har også til at have det sjovt og hænge ud med vennerne. Tværtimod er det kun godt, at sorgen ikke fylder hele dit liv. Der skal være plads til sorgen. Men der skal også være plads til livet og glæden.

To unge fortæller om at miste deres mor

Her på Mindhelper har vi interviews med to seje unge, der fortæller om at miste deres mor.

Cecilies mor døde af kræft, da Cecilie var 14 år. I dag er hun 21. Camilla siger:

”Man skal tale om sine tanker og følelser. Det er så vigtigt, at man ikke kommer til at brænde inde med sin sorg.”

Læs interview med Cecilie: Jeg har et hul i mig, som nok aldrig forsvinder.

Mathilde mistede sin mor i 7. klasse. Også til kræft. Mathilde fortæller blandt andet om, hvordan gruppeterapi hos foreningen Børn, Unge & Sorg har hjulpet hende sindssygt meget. Læs interviewet: Jeg vil altid mangle min mor.

“Du kan ikke forhindre sorgens fugle i at flyve over dit hoved. Men du kan forhindre dem i at bygge rede i dit hår.”

Klog kineser