Få ting her i livet slider lige så hårdt som alvorlig sygdom i familien. Samtidig er det for mange et tabu at tale om sygdom. Bryd med tavsheden, tabuerne og ensomheden. Tal med andre om, hvordan du har det! Det hjælper.

Allerførst skal du vide, at du ikke er alene. Mange unge vokser op med en alvorligt syg forælder, der måske aldrig bliver rask.

Desværre går alt for mange alene med deres tanker og følelser. Det er ikke spor underligt. Det kan være svært at bryde tavsheden. At sætte ord på, hvordan du har det inderst inde. Ikke desto mindre er vores bedste råd at gøre netop det. Begynd at dele dine tanker og følelser med andre … så det hele ikke ender med at samle sig til en hård klump indeni.

Sorg, smerte og andre svære følelser forsvinder selvfølgelig ikke, bare fordi du taler om dem. Men tingene bliver som regel en hel del lettere at bære, når du ikke går med dem alene. Som Ole Kibsgaard siger i videoen herunder, så er det som om, at svære ting bliver fortyndet, når vi taler om dem.

‘Hvem taler jeg med om sygdom i familien?’

Præcis hvem du vælger at tale med, er ikke så vigtigt. Bare du taler med nogen, som du stoler på. Her får du 5 idéer:

1. Tal med dine forældre

Får I talt om sygdommen derhjemme? Og også om, hvordan du har det? Måske synes du, at det er svært at tage hul på snakken. Måske lader du være med at sige noget. Fordi du ikke vil være til besvær eller gøre dine forældre kede af det. Det er helt naturligt at have det sådan.
 
Men husk: inderst inde er det vigtigste i verden for forældre, at deres børn har det godt. Så kast ud i det. Det er vigtigt, at dine forældre ved, hvordan du har det, så de kan støtte og hjælpe dig. Få råd til, hvordan du bryder tavsheden i vores guide til at snakke med forældre om svære ting

2. Tal med en god ven

Min ven har jo ikke en syg mor, så hvordan skal han nogensinde kunne forstå min situation? Hvordan skal han kunne hjælpe mig?

Måske tænker du sådan. Og på en måde har du jo ret. Har man ikke selv alvorlig sygdom tæt inde på livet, er det svært at vide præcist, hvordan det føles. Men der er masser af gode grunde til at dele tanker og følelser alligevel. Bare det at have en, der lytter, kan gøre en kæmpe forskel. En der kan give dig et kram, når du føler dig helt i kulkælderen. At have sådan en ven er guld værd – især, når livet er hårdt.

Hvis du har svært ved at tale med din ven om det, så kan du få råd i guiden: Sådan snakker du med din ven om svære ting.

3. Tal med nogen på skolen

Måske har du svært ved at koncentrere dig om skolen og lektierne. Det er helt naturligt, hvis problemerne derhjemme fylder meget: Pludselig bliver det bare rigtig svært at samle sig om Dan Turéll, andengradsligninger og klimaproblemer. Alt sådan noget kommer let til at virke uendeligt ligegyldigt, når en, du elsker, er alvorligt syg. Det bedste du kan gøre er derfor at tale med din lærer eller anden på skolen om, hvordan du har det. Så de kan støtte dig og tage hensyn. Få idéer til, hvor du kan få hjælp på din skole eller uddannelsessted.

4. Få hjælp af unge, der har stået i en lignende situation

Du er ikke alene. Tusindvis af unge vokser op i familier med en alvorligt syg forælder. Og selvfølgelig er vi alle forskellige. Og alle familier og sygdomsforløb er forskellige. Alligevel oplever mange det som en kæmpe lettelse at tale med andre, der står i en lignende situation. Samtidig får du mulighed for at lære af andres erfaringer: Hvad gjorde de? Hvordan havde de det? Hvilke tanker ræsede gennem deres hoveder?

Hos foreningen Børn, unge & sorg kan du chatte med frivillige, der har stået i en situation, der minder om din. Find chatten og læs mere her.

Kræftens Bekæmpelse har også sorggrupper over hele landet. I grupperne har du mulighed for dele dine oplevelser med jævnaldrende, der også har haft alvorlig sygdom tæt inde på livet. Find sorggruppe for unge hos Kræftens Bekæmpelse.

5. Find rådgivning på nettet

Der er mange steder online, hvor du kan få hjælp og gode råd. Det kan eksempelvis være hos Headspace (der også har fysiske mødesteder) eller i Mindhelpers brevkasse. At åbne op for sine tanker og følelser er et rigtig godt skridt på vejen til at få det bedre.

Husk dine egne behov – også selvom det er svært!

Det er hårdt at være barn af en syg forælder. Og det påvirker dig helt sikkert på mange forskellige måder.

Måske føler du et ekstra ansvar for at få tingene til at køre derhjemme. Måske føler du dig mere voksen end dine kammerater. Fordi du har vænnet dig til at tage mere ansvar for hverdagen – for pligter, indkøb, søskende og alt det andet, hverdagen ruller afsted med. Det bliver man lynhurtigt mere moden af, på godt og ondt.

Men husk: Der skal også være plads til dit eget liv. Fester, fodbold og fredagshygge med vennerne. Ting du har lyst til. Synes du, at der lander for mange pligter på dine skuldre? Få råd til, hvordan du sætter grænser og siger ‘nej’ på en gode måde.

Samtidig kan det være rigtig svært at acceptere, at du selv også har det hårdt. For der er jo allerede så mange problemer derhjemme. Hvorfor skulle dine så betyde noget?

Det gør de!

Og jo lettere, du kan tale om dine problemer og følelser – komme af med dem og få lidt afløb – desto nemmere bliver det også at holde ud og være noget for dem derhjemme. Omvendt fungerer det simpelthen ikke på den lange bane, hvis du går rundt med dine tanker helt alene. Du må ikke lukke ned for dig selv.

“Det har hjulpet mig enormt meget at tale om det. Jeg ville ikke have været, hvor jeg er i dag, hvis jeg ikke havde fået hjælp og talt om mine følelser.”

Mathilde