”Jeg kunne sidde i bussen på vej hjem fra skole og pludselig begynde at græde, fordi jeg var så ked af det.”

Sådan var det for Benjamin de sidste tre år af folkeskolen. Da han var lille, blev hans forældre skilt, og begge forældre fik forskellige, nye kærester.

”Jeg skulle hele tiden vænne mig til at være i et nyt miljø og være sammen med nye mennesker. Det gjorde mig utryg, at der ofte blev rykket rundt og var så mange skænderier,” husker Benjamin. 

Hårdt skoleskift

Benjamins mor fandt en mand, som de skulle flytte sammen med. Det betød, at Benjamin i slutningen af 6. klasse skiftede skole.

”Det var rigtig hårdt. Jeg blev aldrig en del af det sociale liv i min nye klasse. Hvis vi skulle danne grupper, stod jeg tilbage uden en gruppe, og i idræt blev jeg altid valgt til sidst.”

I løbet af ganske kort tid gik Benjamin fra at være en glad dreng til at være trist og indelukket.

”Jeg begyndte at tænke dårlige ting om mig selv. Jeg følte mig ubrugelig, dum, grim og dårlig til alt og begyndte at høre deprimerende musik som Three Days Grace og Dead by April.”

Nye venner

Efter folkeskolen startede Benjamin på gymnasiet, og her blev han for første gang i lang tid en del af et fællesskab. Han begyndte at game med nogle af de andre drenge og fik sin glæde tilbage. Glæden varede dog ikke længe.
”Flere af mine venner droppede ud af gymnasiet, og i 3.g blev jeg igen trist og deprimeret,” siger Benjamin.

Efter gymnasiet blev Benjamin foreslået at komme i et aktiveringsprojekt hos Ung Nord i Odense. Projektet hjælper unge, der har det svært.

Benjamin på 19 år havde i mange år ingen venner i skolen

”Det hjalp mig at være sammen med andre, der også havde problemer. Jeg kunne tale med dem om mine følelser. De havde forståelse for mig, og jeg var ikke længere ensom.”

I dag er Benjamin ikke længere en del af aktiveringsprojektet, men han har fået gode venner, som han stadig ser. Og så kommer han i Headspace, som er et sted for unge, der ikke har det let. Her spiller han brætspil og hygger med de andre.

”Det gør mig i godt humør at komme i Headspace. Så sidder jeg ikke bare derhjemme og spiller computer. Jeg kommer ud og snakker med andre,” fortæller Benjamin og tilføjer: ”Hvis jeg ikke er sammen med andre, bliver jeg trist og får det dårligt igen.”

Nej tak til alkohol

Udover at være begyndt at komme i Headspace, har Benjamin truffet en anden vigtig beslutning. Han har valgt ikke at drikke alkohol.

”Alkohol har aldrig interesseret mig. For mig er der ingen fordele ved at drikke. Derfor har jeg besluttet slet ikke at drikke. Jeg har ikke prøvet det og har heller ikke lyst.”

alkohol

Og selvom Benjamin lige er startet på en erhvervsskole, hvor fester og alkohol fylder meget, er han ikke bekymret.

”Jeg kommer nok ikke til at deltage i fredagsbarer og fester, men jeg regner ikke med, at det bliver et problem. Jeg kan jo være med til så meget andet og spille computer og nørde med drengene.”

Tal om problemerne

Benjamin ved godt, at det ikke er let at tale om problemer og sige, at man har ondt i livet. Og især ikke, når man er dreng. Men han opfordrer alligevel andre til at gøre det.

”Drenge ser det som svaghed at vise følelser, men vi har alle følelser. Jeg synes, det er stærkt at vise følelser og sige, hvis man har det svært!”
 

Fakta om Benjamin:

  • Er 19 år
  • Har kæmpet med tristhed, fordi han manglede venner i skolen
  • Har været med i Stifinder (et aktiveringsprojekt for unge) i Odense
  • Vil starte på Digital Media uddannelsen
  • Drikker ikke alkohol

Læs også