Tema: Angst og stress

Social angst: Det skal du vide

Har du svært ved at være sammen med andre?  Læs med og få den vigtigste viden om problemet.
Sidst opdateret 10. juli 2017

Det er helt normalt at blive usikker og nervøs sammen med mennesker. For nogle udvikler usikkerheden sig til frygt, og de begynder måske helt at undgå bestemte situationer. De kæmper med det, der hedder social angst eller social fobi.

Unge med social angst har typisk meget svært ved:

Set udefra er der ikke noget farligt i situationerne, men indeni suser negative forestillinger rundt: ”Lige om lidt griner de af mig”. ”De synes, jeg er dum”. ”De kan ikke lide mig”.

Jo mere tankerne kværner på den måde, jo mere får du lyst til at trække dig væk fra de andre og langt ind i dig selv.

Social fobi - statistik
10-15%
oplever social angst i en periode i deres liv.
Kilde: Sundhed.dk

Mulighederne for at slippe af med social angst er heldigvis gode. Adele, Johnny Depp og Scarlett Johansson har for eksempel alle haft social fobi og fundet en vej ud. Med støtte fra familie, venner og måske professionelle, kan du gøre det samme.

Tegn på social angst

Social angst kan vise sig på mange måder. Herunder får du 4 typiske tegn.

1. Du er din egen største kritiker
Unge med social angst er typisk urimeligt hårde overfor sig selv. Skal du til en fest i weekenden, begynder de negative tanker at kværne flere dage flere dage i forvejen:

Sker det mod din forventning, at du falder i snak med nogen, og de siger noget pænt til dig, så har du svært ved at tage det til dig. Måske tænker du, at det bare var af medlidenhed, at de andre gad tale med dig.

Siger eller gør du omvendt noget, du fortryder, så starter det en lavine af selvkritik. Også selvom ”fejlen” var så lille, at ingen andre end dig opdagede den. Du vender og drejer episoden igen og igen, alt imens dit humør styrtdykker.

Angsten bliver den på måde et troldspejl, der gør dine fejl kæmpestore og dine succeser bittesmå.

2. Du spekulerer konstant på, hvad andre tænker om dig
Et andet typisk tegn på social angst er, at du tror, at andre konstant bedømmer dig. Du lægger hele tiden mærke til små tegn.

Svarene er næsten altid negative og de peger ind mod dig selv. Hvis en veninde eksempelvis går forbi dig på gangen uden at sige hej, så tolker du det straks som et tegn på, at hun ikke kan lide dig, selvom det jo også kunne skyldes, at hun bare gik i sine egne tanker.

3. Du gør alt, hvad du kan for ikke at tiltrække opmærksomhed
Fordi de frygter at blive bedømt negativt af andre, gør unge med social angst alt, hvad de kan for ikke at vække opsigt. Du bryder dig måske ikke om konflikter og vælger derfor at holde dine meninger for dig selv. Ønsket om at være usynlig kan også vise sig ved, at du helst:

4. Du får det nogle gange fysisk dårligt, når du skal være sammen med andre
Social fobi kan vise sig på mange forskellige måder. Angsten kan for eksempel mærkes som:

Tygger du drøv på dine tanker?
Køer er smarte. De kan spise den samme mundfuld græs igen og igen. Tricket er, at de gylper maden op og tygger videre på den. Det fungerer for køer. Men det slider, hvis du på samme måde vender og drejer de samme situationer igen og igen og eksempelvis tænker:
“Hvorfor sagde jeg også det?” eller “Hvad tænkte hun mon, da jeg…” Psykologer har et særligt ord for at tygge på drøv på fortiden. De kalder det for ’ruminering’.

Hvorfor får man social angst?

Man kan typisk ikke pege på en enkelt årsag til, at nogle udvikler social angst. Ofte er det en blanding af flere forskellige ting. Det kan være arveligt, så måske har din mor eller far bokset med noget lignende?

Men social angst kan også hænge sammen med ting, du har været udsat for. Hvis du for eksempel er blevet mobbet eller holdt udenfor i lang tid, kan det for nogle resultere i social angst.

Konsekvenser af social angst

Social angst kan gribe ind i mange dele af livet. Følger kan eksempelvis være:

Ensomhed eller isolation
Det kan være svært at finde nye venner, hvis du lider af social angst. Mange har virkelig svært ved at tage kontakt til folk, de ikke kender, eller måske slider det så hårdt på dem at være sammen med andre, at de begynder at melde afbud til sociale arrangementer: festerne, biografturene eller fredagsøllene. Ikke fordi de ikke har lyst, men fordi de ikke orker at være med andre.

Mange oplever derfor, at de med tiden kommer til at føle sig mere og mere udenfor, alene eller ensomme. Vil du vide mere om ensomhed, få gode råd og viden, hvis du kæmper med ensomhed.

Svært ved skole eller uddannelse
For at få gode karakterer skal man være aktiv i timerne, række hånden op og sige sin mening. Det kan være en stor udfordring, hvis man kæmper med social angst, fordi frygten for at sige noget forkert hele tiden rumsterer i baghovedet. Måske ender du derfor med at klappe i, selvom du godt kender svarene på spørgsmålene.

På mange skoler og uddannelsessteder arbejder man meget i grupper. Det fungerer fint for mange. Men lider man af en social fobi kan det være et helvede, fordi man hele tiden skal forholde sig til andre. Når klokken ringer til pause er nogle så udkørte, at de skynder sig ud på toilettet – blot for at få lidt fred.

Ærgrelser over ikke at kunne de ting, du drømmer om
At lide af social angst er langt fra det samme som at være asocial. Måske har du enormt meget lyst til at være sammen med andre mennesker, men du ender med at springe fra, fordi frygten overmander dig.

Angsten kan på den måde spænde ben for en masse ønsker og drømme. Det kan føles enormt tungt – særligt som ung, hvor hele livet venter på dig.

Amanda Seyfried
“It´s sad, actually, because my anxiety keeps me from enjoying things as much as I could at this age”

Hvad kan jeg gøre og hvor kan jeg få hjælp mod social fobi?

Selvom angsten slider på dig, må du endelig ikke miste modet. Mange før dig har kæmpet med social angst og fundet en vej ud med støtte fra familie, venner og måske professionelle.

Læs mere om, hvad du kan gøre, og hvor du kan få hjælp i artiklen 6 gode råd til dig, der kæmper med social angst

Del
Facebook Twitter Mail SMS

Var artiklen nyttig for dig?

Op
Ned

Tak for din feedback

Fortæl gerne, hvorfor du pegede tommeltotten op eller ned.

Mange tak

Vi sætter stor pris på dit input.

Brevkassen

Få råd fra en Mindhelper

Profilbillede
Cecilie Juul Hinze
Psykolog
Profilbillede
Camilla Vestergaard Havsteen
Psykologistuderende
Profilbillede
Thomas Stensgaard Skare
Psykologistuderende
Skriv til brevkassen
Brevkassen
Se flere spørgsmål